naamloos-64

De Crosscup in België omvat acht wedstrijden. De eerste is de Relay in Gent waarbij teams het tegen elkaar opnemen in estafettevorm. Een goede start want het clubgevoel staat dan centraal, verder Mol, Roeselare, Brussel, Hannuit, Rotselaar en Dour. Half maart wordt afgesloten met het Belgische kampioenschap in Wachtebeke. Je scoort punten en er ligt een stevige zak euro’s op je te wachten als je goed in het eindklassement staat.

Brussel is de sterkst bezette wedstrijd en heeft een EA Permit Status. Het is dan ook voor veel atleten uit diverse landen een gelegenheid om na het Europees Cross Kampioenschap van een week eerder nog eens de spikes onder te binden. Parcours in het Park van Laken. Lastig door de glooiingen en de start uphill, verder niet technisch, je kunt gemakkelijk een relatief vast ritme aanhouden. Nederlanders vaak manifest aanwezig

C junioren-Kadetten
De kadetten meisjes hadden de Britse Kirsten Joseph Stilwell solo aan de streep maar heel sterk Anna Eikendal en Anne Knijnenburg beiden NL op twee en drie. Rick van Riel (AV Atilla en AC-MWB) won met overmacht bij de kadetten jongens.

B junioren-Scholieren
Floor Doornwaard (AV De Gemzen) won de eindsprint bij de scholieren meisjes terwijl Marije Hijman(PAC) knap derde werd. Robin van Riel en anderen bij de scholieren jongens streden voor een plek achter de gedoodverfde Belgische winnaar Tim van de Velde. Dat lukte heel goed met een derde plaats. NL-er Ilian Martens ook snel maar met een vierde plek buiten het podium.

Junioren A (1999-1998-1997)
De Belgische Justine Tinck stelde teleur op het EK Cross maar zette dit recht met de overwinning net voor de Britse Phoebe Barker. De zusjes Jasmijn en Veerle Bakker (AV Triathlon en Leiden Atletiek) maakten deel uit van de bronzen ploeg op het EK Cross en bevestigden ook in Brussel hun klasse. Het was de jonge Jasmijn die haar twee jaar oudere zus te snel af was en zodoende brons in ontvangst mocht nemen. Veerle werd vierde. Geen NL er vooraan bij de jongens in deze cat. Kalid Amin sleepte er een vijfde plek uit.

Sprintcross (1000 meter)
Bij de dames de snelle Belgisch Olympisch atlete Renée Eykens aan de start die de edities van 2013 en 2015 op haar naam schreef. Nu moest ze het opnemen tegen Nisrine Masrhalmi(CAV Energie en AC-MWB). Die liet zich niet van de wijs brengen en won de race. Ook Inga Michejenko (Olympus ’70 –Lit.) op podium als derde. Vermeldenswaardig is ook de 4e plaats van Famke Heinst Ciko ’66. Bij de mannen viste NL –er Maarten Plaum met een vierde plek achter het net. Overigens een prima onderdeel voor de ‘korte MiLa’ baan atleten!

Korte Cross
Deze gaat over 3000 meter. In een bloedstollende eindsprint voor de plekken twee, drie en vier kwam Richard Douma net te kort. Een vierde plek.

Lange Cross
Maureen Koster heeft het weer wat beter op de rails maar nog net geen podium. Toch knap vierde. Geen enkele echte mannelijke topper van NL bodem vond de weg naar Brussel wat toch teleurstellend mag worden genoemd. Mike Foppen was er wel en werd eerste Nederlander op plek 18.

Resumerend
Acht NL -ers op podium met driemaal winst is een goed resultaat. Verder een zestal vierde plaatsen. Vooral de senioren ontbraken teveel op de hoofdnummers al zal hier en daar wel een koffer gepakt zijn voor een stage.

Herman Vrijhof