naamloos-11

Het is zoals het is
Je wint, komt op het podium of onverwacht toch in de Top Tien. 53 op een Marathon of je bereikt een halve finale. 16e met een PR. Toppie voorbereiding gehad of een route met vele hindernissen zoals ziekte of blessures. Op moeten geven, uitgevallen. Deze en nog veel meer ingrediënten kunnen de uiteindelijke prestatie heel sterk beïnvloeden.

De waardering van dat resultaat is nog veel lastiger. Hoe verder men van het middelpunt van de cirkel verwijdert is –dat is altijd de atleet-, hoe groter de verschillen zullen zijn in het beoordelen van een prestatie. De directe omgeving zoals coaches, ouders zullen het anders zien dan degenen aan de rand van de cirkel of ver daarbuiten. Iedereen mag in dit land gelukkig een mening hebben en zodoende ga ik toch even los. Daarbij beperk ik me tot mijn vakgebied de midden- lange afstanden met NL deelname.

Momentum O.S. prestatief van het atletiektoernooi is voor mij het WR 400m. in 43.03 door Wayde van Niekerk.

12 augustus 10.000m. dames finale
Directe finale met 2 NL dames. Susan Kuijken en Jip Vastenburg. Beiden hebben de passie die bij een Olympisch atlete hoort. Jip, 28e in 32.08.92, miste een groot deel van de winter, is nog jong. Het was allemaal net een maatje te groot. Teleurgesteld zijn is onterecht, had wel beter in de groep kunnen plaatsnemen i.p.v. moederziel alleen achter de feiten aanlopen. Grootste uitdaging ligt de komende jaren op het fit en blessurevrij zijn. Over vier jaar moet het de marathon worden. Susan, 14e in 31.32.43 is meer ervaren, haar ambitie reikte naar een Top Tien. De dertigjarige is op het juiste moment in vorm, de achillespezen hebben het gered tot nu toe. Dik voldoende al had ze graag nog voor Eloise Wellings (AUS) -zie foto boven dit artikel die ik maakte in juni van dit jaar- gezeten die nu 10e werd. Susan maakte van haar hart geen moordkuil door openlijk wantrouwen uit te spreken over sommige prestaties.

Almaz Ayana(Eth) won de race in een WR 29.17.45. Ethiopië ligt zwaar onder vuur en wordt momenteel als het Sodom en Gomorra gezien in de wereld van doping.

12 augustus 1500m. dames heats
Maureen Koster en Sifan Hassan voor NL. Eerste 6 en 6 tijdsnelsten naar halve finale. Met 3.59 in de benen moet je deze klus gewoon klaren. Dat lukte Maureen niet. Wispelturig en slordig positiewerk braken haar op. Bij boemelen komt er een moment dat het gas erop gaat, als iedereen dan uitgerust de laatste 500 ingaat is er een onnodig risico genomen. Met frontrunning in 4.05 tempo had ze het gered al was dat als tijdsnelste. Er zullen traantjes gevloeid zijn.
Sifan heeft veel talent maar ook haar valkuilen. In april werd het stil… Pas weken later bleek een dijbeenblessure haar parten te spelen. Naast de fysieke achterstand kon ze er moeilijk mee omgaan. Op tijd nog wedstrijdfit. Met seriewinst door naar halve finale.

14 augustus marathon dames
Andrea Deelstra 60e in 2.40.49. Een Olympische Marathon is anders dan een City Marathon, de enige gelijkenis is dat de afstand gelijk blijft op 42.195 meter. Traditioneel een race met langere tijd een omvangrijke kopgroep. Andrea startte in 17.31 min of meer in de staart van de grote groep, daarmee als 35e doorkomend. Halverwege teruggezakt naar plek 43 maar nog een acceptabele 1.15.51. Er trad tempoverval op en dan zegt een stemmetje dat je beter kunt uitstappen. Knap dat ze heeft doorgelopen en een Olympisch finisher werd op de marathon.

14 augustus 1500m. dames halve finale
Eerste vijf plus vijf tijdsnelsten naar finale. Sifan zat in de 2e halve finale waar een min of meer normaal tempo werd gelopen, ze kwam niet in gevaar en plaatste zich voor de finale.

16 augustus 5000m. dames heats
Susan Kuijken op pad in de eerste serie. Vijf eersten en vijf tijdsnelsten naar finale. Susan liep heel sterk en gokte nooit op tijdsnelste. Keurig als vijfde rechtstreeks geplaatst.

16 augustus 1500m. dames finale
Sifan Hassan 5e in 4.11.23. De gedoodverfde favoriete was Genzebe Dibaba(ETh.). Ook Hassan kon volgens velen alleen maar een podiumplaats halen. Het liep anders. De door Bram Som getrainde Faith Chepngetich Kipyegon met een prachtig verhaal over –hoe het allemaal zover is gekomen- troefde Dibaba af. Sifan had niet die volle tank die je wel nodig hebt voor het podium.

17 augustus 800m. dames heats
8 Heats, eerste twee plus acht tijdsnelsten naar halve finale. Enigszins verrassend dat Sifan Hassan van start ging nadat ze series en halve finale 1500 gelopen had en de avond ervoor de 1500 finale. Ze had beschermd moeten worden met een DNS. Ondanks de goede 2.00.27 waarmee ze 5e werd in de derde serie, kansloos uitgeschakeld.

19 augustus 5000m. dames finale
Susan Kuijken 8e in een PB van 15.00.69. Een waanzinnige race, zowel wat de ontknoping betreft als de wijze waarop Susan zich laat zien. Vrijwel vlakke 1000m. splits door de oud pupil van Has van Cuijk in 3 min. per kilometer en er alles uitgeperst voor dit door donker Afrika beheerste onderdeel. Almaz Ayana dacht dezelfde stunt uit te halen als op de 10.000m. en spoot er tussenuit met halverwege een kilometertje in 2.47. Ze kwam op 600 meter voor de streep zonder energie te zitten(of de medicijnen waren uitgewerkt…) en de dolgelukkige Vivian Jepkemoi Cheruiyot(Ken.) pakte het goud.

20 augustus marathon heren
Abdi Nageeye 11e in 2.13.01. Zilver was in Moskou nog voor Gerard Nijboer op de Spelen waar de boycot van de USA van grote invloed was. Ook nu een zeer grote groep bijeen. Dik vijftig man door de eerste 5 K. Abdi hier iets achter in 15.40. Het leek er even op dat hij het niet kon bijbenen maar het was een bewuste (naar achteraf bleek) zeer goede keuze. Halverwege wat zwakke broeders kwijtgeraakt in Abdi op 8 tellen door als 43e. Ook nu leek het er lange tijd op alsof hij elk moment uit het zicht zou verdwijnen. Het werd een marathon ‘uit het boekje’. heel knap via 28e op 25 K, 21e op 30 K, 20e op 35 K, 14e op 40 K naar de fantastische 11e plek! Split 1.06.03 om 1.06.58.

Eliud Kipchoge(Ken) maakte de favorietenrol waar en liep naar goud in 2.08.44 met splits in 1.05.55 om 1.02.49.

 

“Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.” aldus Pierre de Coubertin (die dat ook weer niet van zichzelf had…)

Herman Vrijhof